Artikeln ursprungligen publicerad i Country News Magazine Nr 4, 1991

HIGHWAYMEN

WAYLON JENNINGS WILLIE NELSON KRIS KRISTOFFERSON JOHNNY CASH

AV LARS PERSSON

 

Det är inte särskilt ovanligt i musikbranschen att man på ett lättvindigt sätt förser artister med legendstatus, men i fallet THE HIGHWAYMEN är det definitivt berättigat. Så här Inleder GRAHAM REID en artikel i NEW ZEALAND HERALD i samband med deras turné där våren 1991:

"Sätt tillsammans de livsmärkta ansiktena hos JOHNNY CASH, KRIS KRISTOFFERSON, WAYLÖN JENNINGS och WILLIE NELSON och vad får man? Countrymusikens Mount Rushmore? Ja, det också, men man har THE HIGHWAYMEN, tre decennier av samlad klokhet, dårskap och hårt leverne."

Visst är det väl så, om vi tittar litet närmare på personerna, som utgör THE HIGHWAYMEN.

 

JOHNNY CASH,

60 år i augusti, debuterade på SUN RECORDS 1955 med "Hey porter"/"Cry, cry, cry" och har sedan fortsatt producera högklassig musik genom åren. I grunden en blyg och tillbakadragen person, började han använda uppiggande piller innan sina framträdanden. I mitten av 60-talet hade han utvecklat ett amfetaminberoende kombinerat med bruk av lugnande medel, som balanserade honom på gränsen till undergång. Det var då JUNE CARTER kom in i hans liv och hjälpte honom att reda ut det. Därefter har han skött sig bra mestadels, men haft ett par återfall, som lett till klinikvistelser. Under senare år har hälsan sviktat några gånger.

 

WAYLON JENNINGS

fem år yngre än CASH, började också sin karriär under 50-talet. Född i Lubbock, Texas, lärde han känna BUDDY HOLLY redan under tonåren och spelade bas i dennes band när CRICKETS splittrades. Det var han och gitarristen TOMMY ALLSUP som lämnade sina platser till THE BIG BOPPER och RICHIE VALENS inför den ödesdigra flygningen som tog deras och HOLLYS liv i februari 1959. Under 60-talets inledning arbetade WAYLON bl a som discjockey innan han slog igenom på allvar som artist. Tillsammans med WILLIE NELSON och TOMPALL GLASER var han drivande kraft i skapandet av den s k outlaw-musiken; en uppgörelse med 'Nashvillesoundet', som blivit alltför utslätat. Outlawmusiken kännetecknades av en avskalad ärlighet med närhet till countrymusikens rötter. På det personliga planet snurrade det dock till för fort för den gode WAYLON som blev beroende av kokain. Med stöd av hustrun JESSI COLTER lyckades han komma loss för sju år sedan och är sedan dess drogfri. För tre år sedan genomgick han samtidigt med CASH en kranskärlsoperation och ser numera hur frisk ut som helst. Han brukar skämta:

"I had a heart by-pass operation, but JOHNNY CASH had a brain by-pass operation."

WILLIE NELSON,

Född 1933, började också sin bana inom musiken på 50-talet, spelade i massor av band och skrev hela tiden sånger. En del sålde han för att få ihop till levebrödet. Det skulle dröja ända till 70-talet Innan han fick sitt genombrott, men när det väl kom fick det rejäla proportioner. Han uppnådde superstjärnestatus långt utanför countrymusikens gränser, gjorde sig känd för en enorm skivproduktion samt för att spela in flera duetter än någon annan, och då är ändå detta mycket vanligt inom countrymusikbranschen. Förutom att ha sjungit med de flesta av sina kollegor gick han även utanför countryns gränser och gjorde Inspelningar med jazz, rock och underhållning. Vare sig SANTANA eller JULIO EGLESIAS är artister, som man i första taget förknippar med countrymusik. Sanningen är den att WILLIE har förmågan att klara av olika genrer med stor framgång. Han har kunnat hålla kontroll på sitt liv genom åren, men däremot inte på ekonomin skulle det visa sig.

För ett par år sedan hann skattemyndigheterna ifatt honom med ett krav på 21 miljoner dollar, vilket han numera godtagit, men det har också lett till att han förlorat i princip allt han ägde. Trots det lär ca 2/3 av skulden återstå. Ett sätt att få in pengar är genom försäljning av "The IRS Tapes" där hela intäkten går till skatteskulden.

KRIS KRISTOFFERSON,

som hunnit bli 54 år, är nog den mest osannolika stjärnan i kvartetten. Uppväxt i en militärfamilj, pappan avancerade till general, var han en framgångsrik student. Rhodesstipendiat i engelsk litteratur. Likaså framgångsrik boxare, vann en Golden Gloveturnéring i tungviktsklassen. Hoppade av sin karriär för att ägna sig åt sångskrivandet och fick jobb som allt-i-allo i CBS inspelningsstudio i Nashville. Kontakt med JOHNNY CASH fick han efter att i berusat tillstånd flugit helikopter till dennes hus för att lämna över en del sånger. Med sånger som "Me and Bobby McGee", "Help me make it through the night", "For the good times" etc skapade KRIS sig ett namn som en av alla tiders största kompositörer inom countrymusiken. Han startade även en framgångsrik karriär som skådespelare i filmer som "Alice doesn't live here any more", "Fat Garrett and Billy The Kid", "Heaven's gate" för att nämna några. Under 80-talet har han tagit politisk ställning mot USA:s politik i t ex Mellan-Amerika, och kanske är det förklaringen till att filmkarriären gått i stå.

Även om alla fyra genom åren, och då främst WAYLON & WILLIE, samarbetat mycket så kom nog HIGHWAYMEN ändå som en överraskning. Som så ofta var det resultatet av tillfälligheter. För ett antal år sedan medverkade samtliga i en TVspecial i Schweiz, och det var på hotellet natten före inspelningen som idén dök upp. Så smaningom materialiserades det hela i plattan "Highwayman" som kom 1985 och blev en miljonsäljare. Sedan skulle det dröja till 1990 innan uppföljaren "Highwayman 2" kom. Det var därefter som de fyra beslöt sig för att även turnera som THE HIGHWAYMEN. Förutom att ha turnerar i USA genomfördes under våren/sommaren 1991 en framgångsrik turné på Nya Zeeland och i Australien.

Man gjorde då konserter på dryga två timmar, backade av inte mindre än tio musiker av yppersta klass. Förutom material från de gemensamma plattorna gör man naturligtvis även en del av sina egna hits, där det finns en enorm katalog att välja bland. Vi kan med andra ord se fram emot en tämligen unik konsert i Globen den 3 april, för även om jag själv haft lyckan att se alla fyra uppträda, så skall det ändå bli något alldeles speciellt att se dem på samma scen! Jag avrundar med ytterligare citat från GRAHAM REIDS artikel, utan att översätta för då skulle citatet förlora i kraft.

''But these guys are bigger than country... they've walked the line, seen blue eyes cryin' in the rain, travelled with Bobby McGee and warned mothers not to let their babies grow up to be cowboys. On the last point, they should know".

 

LARSPERSSON

 

© 2009 Country News